Ιστορία

Πριν από το «σήμερα» του Σ.Ε.Η.Θ. υπάρχει το μακρινό «χθες», σε εκείνα τα χρόνια που ξεκίνησε η δημιουργία του Συνδέσμου, ενός από τους παλαιότερους στην συνδικαλιστική ιστορία της Θεσσαλονίκης, αλλά ταυτόχρονα και στο συνδικαλιστικό κίνημα των ηλεκτρολόγων γενικότερα.

1929

Έτσι λοιπόν, στις 9-04-1929 στο καφενείο “Μικρό Κρύσταλ”, 22 Ηλεκτρολόγοι και Καταστηματάρχες αποφάσισαν την ίδρυση του Επαγγελματικού Σωματείου με την Επωνυμία “Σύνδεσμος Καταστηματαρχών Ηλεκτρικών Ειδών και Εργολάβων Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων Θεσσαλονίκης“.

1936 – 1938

Τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του Συνδέσμου, οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. δεν γινόταν σε μόνιμο χώρο.  Το 1936 νοικιάστηκε χώρος στην οδό Βασ. Ηρακλείου 25.  Την ίδια χρονιά στην αίθουσα της Ευξείνου Λέσχης πραγματοποιείται ο πρώτος ετήσιος χορός των μελών του Συνδέσμου. Το 1938 αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους και σε άλλα σημεία της Ελλάδας Σωματεία Ηλεκτρολόγων έχοντας ως παράδειγμα τον Σ.Ε.Η.Θ.

1948

Το 1948, ο Σύνδεσμος προσχωρεί στην “Ένωση Επαγγελματικών και Βιοτεχνικών Συνεταιρισμών Β. Ελλάδος”.  Οι ετήσιοι χοροί και η κοπή της βασιλόπιτας καθιερώνονται τη δεκαετία του ’50.

1950 – 1953 – 1956 – 1957 – 1963

Τον Ιανουάριο του 1950, ιδρύει οικοδομικό Συνεταιρισμό Θεσσαλονίκης. Το 1953, την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, πραγματοποιείται  η πρώτη εκδρομή του Συνδέσμου ενώ η ημέρα αυτή καθιερώνεται ως ημέρα γιορτής όλων των Ηλεκτρολόγων της χώρας. Το Μάιο του 1956, αγοράζεται το ακίνητο στην Πλατεία Αριστοτέλους που από τότε μέχρι και σήμερα αποτελεί την μόνιμη έδρα του Συνδέσμου για να συνδιαλέγεται με το κοινό και τους Συναδέλφους. Στις 13 Οκτωβρίου του 195748 Ηλεκτρολόγοι ιδρύουν στην πόλη μας τον πρώτο Συνεταιρισμό Ηλεκτρολόγων Πανελλαδικά. Το 1963 ο Σ.Ε.Η.Θ. ιδρύει το Ταμείο Αρωγής και Επικουρικής Ασφάλισης Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Β. Ελλάδος.

1972 – 1973

Το 1972 η επωνυμία του Συνδέσμου γίνεται “Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Μακεδονίας – Θράκης”. Το 1973 ο Σύνδεσμος αγοράζει οικόπεδο στην Ποτίδαια Χαλκιδικής για να στεγάσει τις παιδικές του
κατασκηνώσεις. Στη συνέχεια το τότε Δ.Σ. δημιουργεί την κατάλληλη υποδομή στο συγκεκριμέν
ο οικόπεδο για να μπορούν να παραθερίζουν εκεί οι ηλεκτρολόγοι της πόλης μας.

1980 – 1986

Το 1980 αλλάζει και πάλι η επωνυμία του Συνδέσμου και γίνεται “Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Ν. Θεσσαλονίκης” ενώ παροτρύνει και βοηθάει και συναδέλφους άλλων Νομών  της Μακεδονίας, να ιδρύσουν δικούς τους τοπικούς Συνδέσμους. Το 1986 η λειτουργία της Κοινοπραξίας εντάσσεται με εσωτερικό κανονισμό στον Σύνδεσμο, του οποίου η επωνυμία μεταβάλλεται και πάλι παίρνοντας τη σημερινή, οριστική της μορφή και γίνεται “Σύνδεσμος Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Ν. Θεσσαλονίκης”.

1992 – 1996 – 1997

Το 1992 προτείνεται η αδελφοποίηση του Σ.Ε.Η.Θ. με τον Σύνδεσμο Ηλεκτρολόγων του Ηρακλείου Κρήτης, η οποία ολοκληρώνεται το 1994 με ανταλλαγή θερμών εκδηλώσεων τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στο Ηράκλειο. Το 1996 δημιουργούνται γραφεία θεώρησης σχεδίων στα καταστήματα του Συνεταιρισμού στις οδούς Μπότσαρη και Μοναστηρίου. Ήδη από το 1996 ιδρύεται στην πόλη μας η πρώτη Συνεταιριστική Τράπεζα, με πρωτοβουλία του Β.Ε.Θ., των υπαλλήλων της Δ.Ε.Θ. και της Ένωσης υπαλλήλων της Ε.Κ.Ο. στην οποία ο Σύνδεσμος και το Ταμείο του Σ.Ε.Η.Θ. συμμετέχουν ως αυτόνομα όργανα με κατοχή μετοχών. Σε όλη του την πορεία ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Ν. Θεσσαλονίκης δείχνει πάντοτε το δυναμικό του παρόν σε αγώνες διεκδικητικούς και θεσμικούς για την βελτίωση του επιπέδου και του τρόπου ζωής των ηλεκτρολόγων. Η λειτουργία της Κοινοπραξίας παύει στις 30-6-1997 οπότε και διαλύεται με απόφαση Περιφερόμενης Γ.Σ. των μελών της.

2015

Το 2015 ο Σ.Ε.Η.Θ. κάνει ένα ακόμη βήμα προς τη νέα εποχή, δημιουργώντας μια εντελώς νέα, φρέσκια και μοντέρνα εικόνα με στόχο να προσεγγίσει αποτελεσματικότερα το καταναλωτικό κοινό και να βοηθήσει περισσότερο στην  ανιδιοτελή προσπάθεια για την ανάπτυξη, αναβάθμιση και κατοχύρωση του επαγγέλματος του ηλεκτρολόγου με γνώμονα πάντα την συνεισφορά στον κλάδο αλλά και την κοινωνία ευρύτερα.